Effekten af genanvendelige mundbind


Coronaepidemien har boostet mundbindets popularitet gevaldigt.
Mundbind er gået fra at være forbeholdt blandt andet hospitalspersonale og folk i fødevareindustrien til at være allemandseje.

Netop fordi mundbind er blevet allemandseje, har rigtig mange mennesker i dag en mening om dem. Mange privatpersoner, som ikke tidligere har benyttet mundbind, ynder at gøre sig kloge på deres effekt, og dét gør det svært at finde ud af, hvad der egentlig er op og ned på mundbindene. 

 • Hvor effektive er genanvendelige mundbind?
 • Hvad er forskellen på et engangsmundbind og et genanvendeligt mundbind?
 • Hvor mange gange kan man benytte et genanvendeligt mundbind?

  Spørgsmål er der nok af, men heldigvis har vi besvaret dem alle for dig i dette blogindlæg. Her skal vi kigge på effekten af genanvendelige mundbind, så du kan blive meget klogere på sagen.

  Hvad er forskellen på engangsmundbind og genanvendelige mundbind?

  Ja, det ligger jo lidt i navnet: Den ene type mundbind kan du bruge en enkelt gang, og den anden kan du genanvende. Det er den helt basale forskel på de to, men lad os dykke lidt dybere ned i dette.

  Engangsmundbind bruges blandt andet på operationsstuer, af praktiserende læger og nogle steder inden for fødevareproduktionen. De benyttes altså på steder, hvor det er fuldkomment afgørende, at der ikke bringes bakterier fra ét sted til et andet, og hvor man gerne bruger mange engangsmundbind i løbet af en dag for at sikre et meget højt hygiejneniveau.

  Når en læge eller en sygeplejerske har haft et engangsmundbind på, kan det smides ud, og der er dermed mindre risiko for, at vedkommende bringer bakterier fra eksempelvis én hospitalsstue til en anden. Dét er netop engangsmundbindenes force. Kombineres engangsmundbindene med blandt andet engangshandsker og -forklæder, er det muligt at opretholde den nødvendige, gode hygiejne.

  Et engangsmundbind kan (i hovedreglen) kun bruges en enkelt gang. Så snart man tager det af, skal det kasseres. Det betyder selvsagt, at man hurtigt kan få arbejdet sig igennem en temmelig stor stak mundbind.

  Det er nødvendigt at bruge engangsmundbind på eksempelvis hospitaler, hvor man skal være 100 % sikker på ikke at føre virus eller bakterier fra ét sted til et andet. Det er imidlertid ikke nødvendigt, at du som privatperson benytter engangsmundbind. Nu, hvor de er blevet en fast del af hverdagen, kan du komme til at bruge utallige af sådanne, og det kan være med til at lægge et
  stort pres på vores miljø. Som privatperson kan du i stedet benytte dig af genanvendelige mundbind.

  Hvorfor benytte et genanvendeligt mundbind?

  Den primære årsag til, at du som privatperson med fordel kan benytte dig af genanvendelige mundbind, er, at det er langt mere miljøvenligt end at benytte stakkevis af engangsmundbind. Vores kære klode er presset nok i forvejen, og der er således ingen grund til at gøre sagen værre ved pludselig at producere engangsmundbind til daglig brug hos en stor del af klodens befolkning.

  Et genanvendeligt mundbind kan som regel benyttes 30-40 gange – hvis
  ikke mere. Det er væsentligt mindre ressourcekrævende at producere ét genanvendeligt mundbind end at producere 30-40 engangsmundbind, og faktisk giver en rapport fra ecochain.com en spændende indsigt på dette område. Tallene i rapporten viser nemlig, at en måneds brug af engangs-mundbind vil medføre et CO2-aftryk på 1,8 kilo. Samtidig vil en måneds brug af genanvendelige mundbind kun medføre et CO2-aftryk på 0,06 kilo. Vil du træffe et miljøvenligt valg, skal du altså gå med det genanvendelige mundbind.

  Som privatperson er et genanvendeligt mundbind fuldt ud tilstrækkeligt, og du kan således roligt overlade engangsmundbindene til sundhedspersonalet og andre, som reelt set har brug for dem.

  Hvor effektivt er et genanvendeligt mundbind?

  Hvis alle går med mundbind, yder genanvendelige mundbind den tilstrækkelige beskyttelse. Tager du et genanvendeligt mundbind på, beskytter du nemlig dine medmennesker, og gør vi det alle, er vi således fælles om at beskytte hinanden.

  Vi kan ikke komme uden om, at et engangsmundbind er mere effektivt end et genanvendeligt et af slagsen. Det er imidlertid ikke noget, der er afgørende for dig som privatperson. Det enormt høje sikkerhedsniveau, man opnår med et engangsmundbind, er i hovedreglen ikke nødvendigt for private, der færdes på steder, hvor alle andre ligeledes har mundbind på. Igen: Hvis alle har mundbind på, beskytter vi hinanden. Lad os kigge lidt nærmere på det.

  Når du taler, hoster eller nyser, udledes der aerosoler til luften omkring dig. Aerosoler er – i denne sammenhæng – små dråber fra mund, svælg og lunger, og disse kan bære på virus. Er du smittet med eksempelvis coronavirus, udleder du altså virusbærende aerosoler til din omverden, og disse kan føre til smitte hos andre, som får dem ind i deres system.

  Aerosoler kan ikke ses, men de kan svæve i luften i mange timer. Er du smittet med coronavirus, kan du altså hurtigt komme til at smitte en lang række mennesker – hvis altså ikke du har mundbind på.

  Et genanvendeligt mundbind minimerer kraftigt mængden af aerosoler, som du udsender til luften omkring dig. Det vil altså sige, at det kan minimere risikoen for, at du fører eventuel (corona)virus videre til andre. Har alle et filtrerende mundbind på, er der mindre risiko for, at smitte spreder sig.

  Det er ikke fuldkommen sikkert, at et genanvendeligt mundbind beskytter dig mod aerosoler fra din omverden. Det bør imidlertid heller ikke være nødvendigt, så længe alle andre også har mundbind på. Hvis vi hver især holder vores aerosoler inde, beskytter vi hinanden. For at dette skal virke, kræver det naturligvis, at alle bærer de rigtige mundbind, så at sige. Det bringer os videre til næste punkt på dagsordenen.

  Hvad vil det sige, at et mundbind er CE-godkendt?

  Der er nærmest gået mode i mundbind, og utallige forskellige brands er kommet med deres bud på år 2020s ultimativt mest omtalte ”beklædningsgenstand”. Når man nu alligevel skal have et mundbind på, er der naturligvis intet galt i at gå efter et moderigtigt et af slagsen. Det er imidlertid vigtigt at sikre sig, at ens mundbind virker efter hensigten og ikke udelukkende er fashionabelt. Det er her, CE-godkendelsen kommer ind i billedet.

  Generelt gælder det, at en  CE-mærkning beviser ”[…] at et produkt er blevet vurderet af producenten til at opfylde EU’s krav om sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.” Med andre ord viser CE-mærket, at et produkt tjener dets formål.

  Mange forskelligartede produkter bliver CE-mærkede, og der findes forskellige former for CE-godkendelser til forskellige produkttyper. Godkendelsen relaterer sig således ikke til mundbind alene. I netop denne forbindelse vil et CE-mærke imidlertid bevise, at et mundbind gør det, som det skal: Nemlig minimere risikoen for, at du spreder eventuel smitte til dine medmennesker.

  Hvor vigtigt er det, at et mundbind er CE-mærket?

  Vores mundbind er CE-mærkede på baggrund af direktivet 93/42/EØF, og du kan således ganske roligt iføre dig et sådant og være sikker på, at du gør dit for at beskytte dine medmennesker imod eventuel smitte.

  At et mundbind er CE-godkendt, betyder ikke, at det beskytter bæreren imod aerosoler fra andre mennesker, men det betyder, at det minimerer mængden af aerosoler, som bæreren udsender – akkurat som det skal.

  Som tidligere nævnt kan vi sammen beskytte hinanden ved alle at bære mundbind. Så længe alle har et effektivt mundbind på, minimeres risikoen for smitte gevaldigt, fordi alle hver især ”holder” på deres potentielt smittende aerosoler.

  Et ”effektivt mundbind” kunne meget vel være et CE-mærket et af slagsen.
  Det skal dog nævnes, at et mundbind også sagtens kan være effektivt, selvom det ikke er CE-mærket. Er et mundbind eksempelvis ikke blevet CE-testet, har det ikke et CE-mærke, men det kan stadig fungere fuldkommen efter hensigten. Et mundbind behøver således ikke være CE-godkendt for at være effektivt, men da det kan være svært for en almindelig forbruger at navigere i det store udbud af mundbind, kan CE-mærket være et godt pejlemærke at gå efter. 

  Det væsentlige er altså ikke, at et mundbind er CE-godkendt, men at det virker efter hensigten, og her kan CE-mærkningen være med til at lede dig som forbruger på rette vej.

  Hvor mange gange kan man benytte et genanvendeligt mundbind?

  Det er lidt forskelligt, hvor mange gange man kan benytte et genanvendeligt mundbind. Vores mundbind kan i princippet genbruges i det uendelige, men vi anbefaler, at du skifter det ud efter cirka 40 vaske. Det vender vi tilbage til lidt længere nede.

  At du kan benytte vores mundbind utallige gange, betyder imidlertid ikke, at du kan have det på utallige gange i streg. For at bevare den beskyttende effekt, er det nemlig altafgørende, at et genanvendeligt mundbind bliver vasket regelmæssigt.  

  For at være sikker på at slippe af med alle bakterier, skal et genanvendeligt mundbind vaskes ved minimum 60 grader. Du kan enten vaske det i vaskemaskinen eller i hånden. Når et mundbind er vasket, er det vigtigt, at det bliver helt tørt, hvis det skal yde optimal beskyttelse. Det er én af de gode grunde til, at du bør have flere genanvendelige mundbind at skifte imellem.

  Selvom et genanvendeligt mundbind sagtens kan bruges flere gange, er det mest optimale faktisk, at du tager et rent et på, hver gang du skal iføre dig et mundbind. Når først du har haft et mundbind på, kan der nemlig være kommet bakterier på det. Lægger du det i din taske for at tage det på igen en time senere, kan du altså være så uheldig, at der er smittende bakterier på mundbindet, som du nu fører direkte op til din næse og mund. For at være på den helt sikre side, bør du derfor altid tage et rent mundbind på og vaske dine genanvendelige mundbind, hver eneste gang du har brugt dem.

  Hvad består vores genanvendelige mundbind af?

  Genanvendelige Mundbind 3 lag opbygning

  Vores genanvendelige mundbind består af tre lag. Det er med til at sikre, at du udleder så få aerosoler som muligt til luften omkring dig.  

  Det yderste lag af vores mundbind består af 100 % polyester. Det betyder, at mundbindet har en fugtafvisende effekt. Har du det eksempelvis på i regnvejr, undgår du således, at det suger alt vandet til sig. Dette yderste polyesterlag er grunden til, at vi anbefaler, at du maksimalt vasker vores mundbind 40 gange. Efter cirka 40 vaske mister det nemlig sin fugtafvisende effekt. Mundbindet yder fortsat den beskyttelse, det skal, men altså uden den fugtafvisende effekt.

  De to inderste lag af mundbindet består af 65 % polyester og 35 % bomuld, som sikrer, at mundbindet er behageligt at have på. Disse to lag er desuden OEKO-TEX-certificerede, hvilket er din garanti for, at de er fri for skadelige kemikalier.

  Vores mundbind er altså bløde og behagelige at have på, og samtidig er de fugtafvisende. De yder den nødvendige beskyttelse, som gør, at du kan beskytte din omverden mod eventuel smitte, og de lever op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, eftersom de er CE-mærkede. Alt i alt kan du roligt investere i en bunke af vores genanvendelige mundbind, som er et langt mere miljøvenligt valg end engangsmundbind.

  Er du blevet klogere? Det håber vi! 

  Du kan finde vores Genanvendelige mundbind (3 lag) i stof - CE certificeret lige her!

  Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os.


  Efterlad en kommentar


  Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.